Klankschaal en Koshi workshop voor de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Heel er leuk voor de kinderen om kennis te maken met deze mooie techniek, Bijkomend voordeel is dat de kinderen na deze sessie ook nog eens super ontspannen en rustig zijn. In de workshop mogen zij uiteraard vragen stellen over de materialen.

Voor de leeftijd 4 tot en met 12 jaar zit ik met de kinderen in een kring en daar laat ik ze eerst even bewustworden van hun voeten en van hoe zij hier nu staan. Ze mogen daarna plaatsnemen en luisten naar de klankschaal. Hoelang hoor je hem nog? En ik doe er ook een oud hollands spelletje mee. De kinderen mogen om de buurt de schaal vasthouden en er tegen aan slaan. Daarna geven ze hem bewust door aan de volgende door de naam van diegene te noemen en de schaal al trillend door te geven. Dit verbeterd de groepsdynamiek en verhoogd het saamhorigheids gevoel. Als je naar je plek terug gaat mag je een mooie edelsteen uitzoeken die in het midden van de kring liggen. Het is aan de begeleiders van de groep de keus, of zij de edelstenen op een later moment nog verwerken in bijvoorbeeld een droomvanger of dergelijke. De edelstenen zijn verbonden aan de vier elementen, aarde, vuur, water en lucht. Deze elementen komen terug in de Koshi’s. Als iedereen aan de buurt is geweest, en een edelsteen heeft. Mag iedereen met dezelfde edelsteen bij elkaar gaan zitten. Ik laat dan het geluid horen van de bijbehorende Koshi. Ter afsluiting doen wij gezamelijk nog een begeleide meditatie oefening. Waarbij iedereen zijn eigen energie weer terug neem, en zo weer in zijn eigen kracht komt te staan.

De workshop voor de leeftijd van 2,5 jaar tot en met 4 jaar gaat er iets anders aan toe, mede vanwege de veiligheid werk ik dan niet met de edelstenen. Wel met de klankschaal en een mooi verhaal over een treintje. Ik begin als conducteur van de trein, en samen starten wij onze reis met het treintje vanaf onze eigen deur. In ons hoofd rijden wij en als je bij het volgende station zijn mag je bij het horen van de klankschaal uitstappen en je nare gedachten enzovoorts op het station zetten. Nu sta je op en mag je op de volgende plek gaan zitten. Ieder kind komt aan de beurt om de conducteur te zijn, en dus een keer op de klankschaal te slaan. Als afsluiting mogen de kinderen een hele mooie menselijke slinger maken. Echt verbinden met elkaar en bewustworden dat zij alle verantwoordelijk zijn om elkaar te helpen. En dat als er 1 kind tussen uit gaat, je de andere laat vallen. Heel erg mooi.

Voor de leeftijd van 0 tot 2,5 jaar is de Koshi sessie. Een mooie rustige sessie met de klanken van de windgong. Kinderen worden er rustig van en slapen en eten na de sessie veel beter. Alle vier de Koshi’s worden gebruikt, zodat alle elementen aan bod komen. Deze sessie is ook erg fijn voor de begeleiders van de groep, zij worden er ook uiteraard door beïnvloed. De kinderen laten wij zo veel mogelijk met rust, en ik loop door de ruimte en sta stil bij de kinderen die daar behoefte aan hebben. Puur op intuïtie.